INNOWACJE, PROJEKTY

 ROK SZKOLNY 2023/24

1b

mysl krytycznie ucz kreatywnie

INNOWACJA PEDAGOGICZNA

„myśl krytycznie – ucz kreatywnie”

PROGRAM PROJEKTOR
w Szkole Podstawowej im. ppor. Klemensa Wickiego w Pępowie

Joanna Witt-Szymerkowska

więcej pod linkiem:  MYŚL KRYTYCZNIE, UCZ KREATYWNIE

1b

INNOWACJA PEDAGOGICZNA „MAŁY KUCHARZ”

                                         Program edukacji kulinarnej dla pięciolatków

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku szkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych dzieci. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „Mały kucharz”. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjną szkoły. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy szkoły, a także angażuje i integruje społeczność szkoły. „Mały kucharz” to dla dzieci zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.

WIĘCEJ POD LINKIEM

INNOWACJA PEDAGOGICZNA- program

1b

MAŁY KUCHARZ

W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Mały kucharz” prowadzonej w Szkole Podstawowej im. ppor. Klemensa Wickiego w Pępowie, dzieci z grupy pięciolatków przygotowały samodzielnie swoje dwie pierwsze potrawy jakimi  były ogórki kiszone oraz galaretka z owocami. Celem tych zajęć  było zapoznanie dzieci ze smakiem i sposobem wykonania tych potraw. Słuchanie ze zrozumieniem przekazywanych informacji. Kształcenie umiejętności aktywności i pracy w zespole. Następnie odbyła się degustacja, gdzie dzieci miały możliwość skosztowania swoich ogórków kiszonych oraz galaretek z owocami. Były przepyszne a zarazem bardzo zdrowe.

Renata Sypion


1b

SAŁATKA WARZYWNA

22.11.23 r. dzieci pięcioletnie przygotowały kolejną potrawę w ramach projektu innowacyjnego „Mały Kucharz”. Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa  postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Każdy „Przedszkolak” ubrany w fartuszek, zaopatrzony w  deskę do krojenia i nożyk, przystąpił  do krojenia wcześniej ugotowanych przez mamę warzyw. Dzieci samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały  sałatkę warzywną przestrzegając przede wszystkim zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przygotowywanie  sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji.

Podczas jej robienia przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.  Dzieci również poczęstowały tą pyszną sałatką dyrekcję, nauczycieli oraz pracowników z obsługi. Na koniec  urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę!

1b

PIĘCIOLATKI ROBIĄ TOSTY

Na zajęciach kulinarnych z projektu „Mały Kucharz” dzieci  01.03.24r. obchodziły Dzień Tosta. Podczas robienia był ogrom emocji i zadowolenia , tym bardziej, że tosty miały stanowić przekąskę na drugie śniadanie. Z ogromnym zaangażowaniem każdy pięciolatek przygotował tosta dla siebie – uwzględnił w jego przygotowaniu takie składniki, jakie lubi. Oczywiście, największym powodzeniem cieszył się ser, ogórek, pomidor, ale i jajko, szynka, cebulka czy nawet rzodkiewka. Uwieńczeniem całości stał się jak zawsze, nieodzowny KETCHUP. Tosty były wyjątkowe, a przede wszystkim pożywne i smaczne. Smakowite tosty zostały zjedzone ze smakiem. To był dobry pomysł – warto działać, kiedy buzie przedszkolaków roześmiane. Warto wykorzystywać potencjał tych małych ludzi, którzy w ten sposób uczą się pracy, współdziałania, rozpoznawania i nazywania poszczególnych składników potrzebnych do przyrządzania potraw. Przy tym poznają także walory odżywcze produktów, ale też utrwalają nawyki żywieniowe i nabywają  umiejętność właściwego przygotowywania i spożywania posiłku.

                                                                                                      Renata Sypion

1b

 INNOWACJA PEDAGOGICZNA

 

CZYTAM Z KLASĄ
„LEKTURKI SPOD CHMURKI”
MIĘDZYNARODOWY PROJEKT EDUKACYJNY

wspierający rozwój czytelnictwa

w roku szkolnym 2023/2024

 V edycja – NA TROPACH DOBROCZYNNOŚCI

 

Imię i nazwisko autora projektu

Honorata Szanecka

Imię i nazwisko nauczycieli prowadzących innowację

Zuzanna Bemowska, Ewa Gruszkiewicz

Skan_20231115 (3)

 

1b

LUŹNE LEKCJE Z NAUKOWCAMI – POZNAJEMY I EKSPERYMENTUJEMY
OGÓLNOPOLSKI PROJEKT EDUKACYJNY

Luźne_lekcje_z_naukowcami

1b

© 2016 Szkoła Podstawowa im. ppor. Klemensa Wickiego w Pępowie