INNOWACJA PEDAGOGICZNA „MAŁY KUCHARZ”
Program edukacji kulinarnej dla pięciolatków
Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku szkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym m.in. otyłości u dzieci. Przyzwyczajenia żywieniowe ulegają obecnie szybkim zmianom i są to, niestety zmiany w złym kierunku. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych dzieci. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację programu edukacji kulinarnej „Mały kucharz”. Program ten wzbogaca ofertę edukacyjną szkoły. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy szkoły, a także angażuje i integruje społeczność szkoły. „Mały kucharz” to dla dzieci zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.
WIĘCEJ POD LINKIEM
INNOWACJA PEDAGOGICZNA- program
MAŁY KUCHARZ
W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „Mały kucharz” prowadzonej w Szkole Podstawowej im. ppor. Klemensa Wickiego w Pępowie, dzieci z grupy pięciolatków przygotowały samodzielnie swoje dwie pierwsze potrawy jakimi były ogórki kiszone oraz galaretka z owocami. Celem tych zajęć było zapoznanie dzieci ze smakiem i sposobem wykonania tych potraw. Słuchanie ze zrozumieniem przekazywanych informacji. Kształcenie umiejętności aktywności i pracy w zespole. Następnie odbyła się degustacja, gdzie dzieci miały możliwość skosztowania swoich ogórków kiszonych oraz galaretek z owocami. Były przepyszne a zarazem bardzo zdrowe.
Renata Sypion
22.11.23 r. dzieci pięcioletnie przygotowały kolejną potrawę w ramach projektu innowacyjnego „Mały Kucharz”. Z myślą o jarzynowych witaminkach, grupa postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Każdy „Przedszkolak” ubrany w fartuszek, zaopatrzony w deskę do krojenia i nożyk, przystąpił do krojenia wcześniej ugotowanych przez mamę warzyw. Dzieci samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały sałatkę warzywną przestrzegając przede wszystkim zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przygotowywanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji.
Podczas jej robienia przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem. Dzieci również poczęstowały tą pyszną sałatką dyrekcję, nauczycieli oraz pracowników z obsługi. Na koniec urządziły w sali prawdziwą sałatkową ucztę!
wspierający rozwój czytelnictwa
w roku szkolnym 2023/2024
Imię i nazwisko autora projektu
Honorata Szanecka
Imię i nazwisko nauczycieli prowadzących innowację
Zuzanna Bemowska, Ewa Gruszkiewicz